Nautilus dingt mee naar organisatie EK kortebaan 2023

Geschreven door Jimmy van Riel.

Internationale pers, satellietwagens op het Stadhuisplein, files op de A50 tot ruim voorbij Eindhoven en een prachtig stukje citymarketing. Als het aan zwemvereniging Nautilus uit Veghel ligt zou dat in 2023 zomaar eens werkelijkheid kunnen worden. De Veghelse Zwem en Poloclub dingt namelijk mee naar de organisatie van het Europese kampioenschap kortebaanzwemmen in juni 2023.

“Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat dit mogelijk is”, laat een glunderende voorzitter van de Veghelse vereniging weten. “Tijdens de bestuursvergadering van afgelopen oktober werd duidelijk dat het nieuwe, state of the art zwembad, in het voorjaar van 2023 opgeleverd wordt. Daartoe besloten we dat dit niet zonder slag of stoot voorbij kon gaan, temeer aangezien de club dan ook 65 jaar bestaat. We dachten initieel aan een wedstrijd waar alle Veghelaren aan mee konden doen of een veiling, maar dat is toch allemaal net even een beetje afgezaagd.”

De penningmeester voegt daaraan toe, “al snel gingen de gedachten alle kanten op en werd gesproken over de mogelijkheid om een grote bovenregionale wedstrijd te hosten. Lange tijd aasden we op de organisatie van de Brabantse Kampioenschappen, maar ineens kwam dit in beeld. Via de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond red.) kwam tijdens deze voorbereidingen het nieuwsbericht dat de organisatie voor het EK 2023 zich teruggetrokken had. Clubs moesten hiermee rekening houden met het plannen van de competities, daar het e.e.a. nog zou kunnen verschuiven. Aangezien onze secretaris inmiddels korte lijntjes heeft bij de bond, hij heeft immers in het verleden zo o.a. een nieuwe trainer weten te strikken, werd de opening naar de FINA (internationale zwembond red.) gevonden. “

De secretaris vertelt dat het vervolgens een kwestie was van haast maken. “Andere grote clubs hadden het bidbook al klaarliggen en toen moesten wij nog aan de slag. En ja, dan is het ineens snel schakelen” Een scheidend algemeen bestuurslid kan zich nog goed herinneren ineens om 2:00 de wekker te zetten om een meeting met Melbourne bij te kunnen wonen. “dan is vervolgens om 6:30 weer in de auto zitten naar je werk toch taai”

Maar, die inzet bleef niet onbeloond. Ruim twee weken geleden ontving de Veghelse club bericht de eerste ronde doorgekomen te zijn. Behalve Meierijstad zijn Tokio, Joannesburg en Shanghai nog in de race om het EK te organiseren. Uit de rapportage bleek men onder de indruk te zijn van de faciliteiten in en rondom het Veghelse zwembad en de strakke samenwerking met meerdere sportieve partners vanuit Nautilus. Puntje van aandacht is de badwatertemperatuur, de FINA geeft aan contact te hebben met verenigingen in de buurt; vanuit hen komen geluiden dat deze structureel enkele graden te hoog ligt. Naar verluidt zou dit echter geen problemen moeten veroorzaken, daar in het nieuwe zwembad het instructiebad wél apart te reguleren is qua temperatuur.

De penningmeester waarschuwt Veghelaren komende vrijdag niet te schrikken van een grote delegatie chique auto’s rondom het zwembad. Een afvaardiging van de internationale zwembond komt langs om het zwembad en de infrastructuur te beoordelen. Hoewel het zwembad nog in aanbouw is, beginnen de contouren al zichtbaar te worden en kunnen de randvoorwaarden al getoetst worden. De voorzitter laat weten alle vertrouwen te hebben in een goede afloop. “Mochten de afgezanten in het huidige bad de temperatuur willen controleren, lijkt de lage buitentemperatuur en hoge gasprijs het badwater in ons voordeel te beslechten”. Sluit de voorzitter af met een knipoog.