Geschiedenis

Hotel Jilesen

Hotel Jilesen

Op 11 februari 1958 werd in hotel Jilesen op de markt in Veghel de basis gelegd voor een zwemvereniging in Veghel. De heren Schikhof, Slot en Meulensteen samen met mevrouw Hoogenhof besloten tot oprichting van Nautilus.

In de beginjaren van de vereniging lag het accent op het waterpolospel. Begin jaren 60 kwamen er meer zwemwedstrijden.

 

Het Veghelse zwembad lag in die jaren ter hoogte van de viaduct over de Zuid-Willemsvaart. Vooral in de wintermaanden was het behelpen.

Zwembad 1958

Zwembad 1958

Het bestuur zocht naar andere wegen om hun leden in de wintermaanden vertier te bieden. In 1963 komt er een afdeling volleybal van de grond. In eerste instantie bedoeld om zwemmers en zwemsters in koude dagen te laten trainen. Zo ontstond korte tijd later ook de afdeling gymnastiek. Al snel gingen deze afdelingen haar eigen leven leiden binnen Nautilus, dat daarmee een algemene sportvereniging werd. Het gereed komen van een nieuw open lucht zwembad aan het Middengaal geeft de afdeling zwemmen een grote impuls. Enkele jaren later stoot Nautilus het volleybal en gymnastiek af. Het volleybal gaat verder onder de naam Skunk en enkele jaren later neemt Educa de gymnastiek liefhebbers onder hun hoede.

In 1972 wordt ASV Nautilus omgedoopt in de huidige naam VZ&PC Nautilus.