TOPCOACH wordt trainer bij VZ&PC Nautilus

Geschreven door Jimmy van Riel.

Na een grote hoeveelheid tegenslagen die de Veghelse club de afgelopen maanden te verduren heeft gekregen, heeft VZ&PC Nautilus geweldig nieuws te melden.
Aan de start van het vorige zwemseizoen werd besloten dat er actiever ingezet moest worden op de werving van nieuwe trainers en vrijwilligers. Hoewel de lockdowns op sportief vlak een ware nachtmerrie bleken, boden deze het bestuur tijd om zich extra te focussen op de werving van nieuwe trainers. Eentje met een subliem en compleet onverwacht resultaat. Voorzitter Mark Spijkerboer spreekt over een unicum: “Iets dat we nog nooit eerder bij een amateurzwemvereniging hebben gezien en zijn weerga niet kent”.

We schrijven 19 januari 2021 als bovengenoemde voorzitter in de appgroep van het bestuur een nieuwsbericht deelt: “Jacco Verhaeren aan de slag bij Duitse zwembond” luidt de kop. Uit het nieuwsartikel blijkt dat Verhaeren een contract voor slechts 6 maanden heeft getekend bij onze Oosterburen. Dat zou betekenen dat de topcoach per juli 2021 weer clubloos is. Al grappend vroeg een van de overige bestuursleden of Verhaeren wel voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. En vanaf daar gaat alles in een sneltreinvaart.
Onder het mom van niet geschoten is altijd mis, werd besloten dat de secretaris contact zou leggen met het management van Jacco. Compleet onverwachts reageerden zij eind januari met een uitnodiging om te ‘kletsen’.  

“Dat ‘kletsen’ leidde al snel tot steeds concretere gesprekken en voor we het wisten zaten we aan de zoom-tafel met Jacco en diens management en ging het ineens over uren en trainersvergoedingen. (…) Daar de vereniging als beleid heeft dat enkel trainers die succesvol een trainerscursus van de KNZB afgerond hebben in aanmerking komen voor een hogere vergoeding, werd ook van Verhaeren verwacht deze voor te kunnen leggen” laat de penningmeester optekenen. “Anders ontstaan er toch scheve verhouding” voegt Spijkerboer toe met een knipoog.

Het was de dag voor de ALV van 2021 dat Verhaeren en het bestuur hun krabbel plaatsten onder een verbintenis tot en met het einde van seizoen 2021-2022. Hoewel de insteek van de Veghelse vereniging was om de coach voor één seizoen te binden vangt het contract van Verhaeren al aan per 1 april 2021. De rest van het huidige seizoen zal Jacco parttime bij De Beemd te vinden zijn om vervolgens per de start van het nieuwe seizoen fulltime mee te draaien in het trainerskorps. De ex-hoofdcoach van onder andere de Nederlandse en Australische zwemdelegatie heeft expliciet verzocht om het persbericht pas de deur uit te doen ná de aanvang van zijn contract. Verhaeren vreesde dat de Duitse bond anders een optie uit zijn contract zou lichten en hij nog een jaar langer in Duitsland zou moeten vertoeven.